Sample CLEP** Biology Questions

Here are some sample CLEP biology questions to help you study. Being able to answer these by no means makes you ready for the real CLEP exam. However, if you can answer all of the questions easily, then you are on the right track.

1. Which of the following initiates the clotting process in blood?

A. Platelets
B. Leukocytes
C. Neutrophils
D. Serum
E. Cytosine

2. Which of the following is NOT found in prokaryotic cells?

A. Cytoplasm
B. Ribosomes
C. DNA
D. Nucleus
E. Plasma membrane

3. Where is most of the ATP in eukaryotic cells produced?

A. Nucleus
B. Mitochondria
C. Ribosomes
D. Lysosomes
E. Golgi Apparatus

4. Which class are birds most closely related to?

A. Amphibians
B. Mammals
C. Reptiles
D. Insecta
E. Magnoliopsida

5. Which of the following is an abiotic factor?

A. High population of predators
B. Bacterial water contamination
C. Drought conditions
D. Poisonous plant life
E. Sterility in fish stocks

6. A diploid cell has a genotype of Aa and undergoes mitosis. What will the genotype of the two daughter cells be?

A. Both AA
B. Both aa
C. AA and aa
D. A and a
E. Both Aa

7. The codon for an amino acid is UGA. Which of the following DNA sequences would complement this codon?

A. AUT
B. UGA
C. ACT
D. ATT
E. UTA

8. True multicellularity occurs only in which of the following organisms?

A. Animals
B. Plants
C. Fungi
D. All of the above
E. A & B

9. In the taxonomic system, classes are grouped into which of the following?

A. Order
B. Kingdom
C. Phylum
D. Species
E. Family

10. The atomic number of an element is the number of ______ contained in its nucleus

A. Electrons
B. Protons
C. Neutrons
D. Nuclei
E. Photons






Answers Sheet







1. A
2. D
3. B
4. C
5. C
6. E
7. C
8. D
9. C
10. B

Need more help? Check out our CLEP Study Guide Reviews section for more resources.




Share This Articles



***