Sample CLEP** US History 1 Questions

The following are sample questions for the US History 1 CLEP exam. These are only a mix of some of the questions that you will find on the exam, so please do not assume you are totally prepared if you get them all right. Find some more sample questions, buy the official guide or check out some of the ones online.

1. Due to the Indian and French wars, Great Britain did what to her colonies?

a. Stopped emigration from Europe to the colonies
b. Granted increased self government to the colonies
c. Increased revenue taxes on the colonies
d. Boosted military presence in the colonies
e. Blocked trade from the colonies

2. The Embargo Act of 1807 was passed in an attempt to do what?

a. Protect American textile manufacturers
b. Prevent America from entering the Napoleonic war
c. Hurt British shipping
d. Bring the colonies closer together through trade

3. Which president oversaw the Lousiana Purchase?

a. John Adams
b. Thomas Jefferson
c. George Washington
d. James Madison
e. John Quincy Adams

4. Which of the following was a major part of the Antebellum Reform?

a. Universal s
b. Tax reform
c. Environmental reform
d. Prison reform
e. Indian rights eform

5. Whose policies during the 1830s were so hated by all members of the Whig Party that they united the party in an attempt to fight against them?

a. John Quincy Adams
b. Andrew Jackson
c. Thomas Jefferson
d. James Munroe
e. Samuel Adams

6. Which of the following would NOT be considered an idea of American Manifest Destiny?

a. Westward expansion was inevitable and expected by God
b. Agriculture was more virtuous use of land than hunting and gathering
c. America should stretch from the Pacific to the Atlantic
d. God chose the American people to spread US institutions to the world
e. Industries had to decline as agriculture was a more virtuous path

7. Why is the 1840 election considered the first “modern” election?

a. Both parties were able to campaign among all eligible voters
b. Women were allowed to vote for the first time
c. The electoral reform bill had been passed during the previous year
d. Slavery became a major issue for both parties
e. Vice presidents were chosen by the party, not by voters

8. Which of the following would NOT be considered a novel from the American Renaissance?

a. Moby-Dick
b. Walden
c. The Scarlet Letter
d. Leaves Of Grass
e. Tom Sawyer

9. Who wrote Uncle Tom’s Cabin?

a. Herman Melville
b. Harriet Beecher Stowe
c. Ralph Waldo Emerson
d. Kate Chopin
e. Henry David Thoreau

10. After the civil war, the majority of freed slaves found work in the south as which of the following?

a. Tenant farmers
b. Factory workers
c. Government labor
d. Domestic servants
e. Railroad employees

----------------------------------------------

Answer Sheet

1. C
2. B
3. B
4. D
5. B
6. E
7. A
8. E
9. B
10. A

Need more help? Check out our CLEP Study Guide Reviews section for our ratings of paid study guides.




Share This Articles



***