Sample CLEP** Introductory Sociology Questions

Here are some sample CLEP Introductory Sociology questions to help you study. These certainly do not cover all the material you will need to know for the exam, so you should find more questions online, buy the official guide, or take a look at some of the online lessons. If you can answer all of these questions easily, then you are probably on the right track.

1. Which of the following is one of the three sociological perspectives?

a. Conflict theory
b. Psychosomatic
c. Ideology
d. Grounded theory
e. Values

2. Who coined “sociology” as a term and is generally considered its founder?

a. Karl Marx
b. Jane Addams
c. Jean Baudrillard
d. Daniel Bell
e. Auguste Comte

3. Which type of research method relies on personal observation and description and is not an exact science?

a. Observational
b. Quantitative
c. Qualitative
d. Relational
e. Descriptive

4. Which of the following allows humans to adapt to diverse physical environments?

a. Evolution
b. Culture
c. Determinism
d. Catharsis
e. Morality

5. Which of the following would be an example of folkway in American society?

a. Joining a fundamentalist party
b. Wearing a suit/dress to a formal wedding
c. Being fined for speeding
d. Refusing to pay for your speeding ticket
e. Stopping at a red light

6. During an experiment, two groups start out identical; then a variable is changed in one group but not in the other. What is the name of the group that has not been changed?

a. The control group
b. The experimental group
c. The neutral group
d. The research group
e. The duplicate group

7. What percentage of the population in the United States lives below the poverty line?

a. 6%
b. 2%
c. 13%
d. 22%
e. 17%

8. If one judges another culture by the standards of one’s own culture, what is this called?

a. Cultural deprivation
b. Anthropomorphism
c. Cultural transmission
d. Ethnocentrism
e. Social cohesion

9. What does the term “SMSA” stand for when used in the US census?

a. Standard Metropolitan Statistical Area
b. Sprint Metropolitan Service Area
c. Single Mothers Study Area
d. Southern Memorial Students Association
e. Single Motorcycle Standard Area

10. Since it is impossible to survey an entire population in most studies, a ______ sample is selected.

a. Specific
b. Standard
c. Representative
d. Research
e. Macro

Answers








1. A
2. E
3. C
4. B
5. B
6. A
7. C
8. D
9. A
10. C

Need more help? Check out our CLEP Study Guide Reviews section for more resources.




Share This Articles



***